Haksel

Beste Mede leden,

De meeste mensen zullen mij kennen van het hakselen van snoeihout, momenteel heel druk met het wegwerken van de gesnoeide bomen op ons perceel van half juli 2023.

Takken om te hakselen

Zelf ben ik haksel gaan gebruiken mede naar aanleiding van een artikel op de website van, of een lezing bij de AVVN. Dit naar aanleiding van het sub thema van de AVVN “samen natuurlijk tuinieren. Dat spreekt mij aan, omdat ik opgegroeid ben als zoon van een tuinder, waarbij alles met kunstmatige ingrepen gestimuleerd wordt, zoals daar zijn warmte, kunstlicht, kunstmest, bestrijdingsmiddelen enz., enz..

De voordelen van haksel gebruiken zoals naar voren kwam bij genoemde AVVN bron, zijn:

  • bodem bedekking, waardoor er minder uitdroging is
  • onkruid zaad heeft het moeilijker met ontkiemen, dus minder onkruid, dat ook nog eens makkelijker te verwijderen is.
  • mest voor de planten, (maar dat is pas na een jaar, omdat het eerst verteerd moet worden)
  • beter bodem leven.

Over deze dingen kan ik nog uitgebreid ingaan, maar dat doe ik in vervolg artikelen, want anders wordt het te lang. Maar er is nog een voor ons net zo belangrijk aspect, waar wij achter zijn gekomen.

  • Het geeft voer voor vogels, het hele jaar door.

Doordat in het haksel insecten en hun larven gaan leven. Is onze tuin een continue foerage plaats voor allerlei soorten insecten etende vogels, roodborstjes, merels, lijsters en diverse soorten mezen. Het viel ons al op in de winter, dat vogels ijverig in het haksel aan het zoeken zijn. Maar ook afgelopen voorjaar, waren de ouders continu in onze tuin bezig en vlogen weg met twee tot drie larven of wurmpjes in hun bek, nadat zij er zelf eerst nog twee opgegeten hadden.

Dus de natuur voorziet in eten voor de vogels, ook in de winter, want haksel blijft ook bij lichte vorst nog los waarmee er voedsel beschikbaar blijft, en dus hoef je geen zaadbollen of dergelijke dingen te kopen waar alle vogels en vooral de niet zo nuttige vogels op afkomen. Wij zitten stil te genieten op een stoel als wij kijken naar de actieve vogels bij ons op de tuinbodem, het hele jaar door.

Tot zover deze keer, een ander keer meer.

Groet,

Karel en Corry (tuin 4)