Nieuwsbrief Juni 2024
Van het bestuur
De jaarlijkse ledenvergadering heeft weer plaatsgevonden, op 25 mei. De kantine zat helemaal vol en er is veel besproken. Een verslag van de ledenvergadering ontvangt u binnenkort per mail.
Algemene ledenvergadering
Het boekhoudkundige jaar 2023 is goedgekeurd en afgesloten. Voor Astrid Glas was dit tevens de laatste keer dat zij het jaarverslag heeft opgesteld. Astrid gaf aan dat ze met liefde de taak als penningmeester heeft gedaan, en veel heeft geleerd, maar dat het haar te veel wordt. Dank voor al je werk Astrid!
Ook bestuurslid Leo Koster gaf aan te stoppen met zijn functie in het bestuur, want hij gaat verhuizen. We gaan zijn gestructureerde input en kritische blik missen. Dankjewel Leo!
Gelukkig wordt het bestuur vanaf heden wel versterkt met een nieuwe aanwinst: David Smit is tijdens de ledenvergadering officieel benoemd tot secretaris. Hier zijn we erg blij mee.
Enkele leden gaven aan dat ze zich zorgen maken over de betaalbaarheid van de tuinen. Het idee is dat een volkstuin betaalbaar is voor Jan Modaal, maar met de stijgende prijzen zitten sommige leden inmiddels echt aan het maximum van wat ze kunnen betalen. Het bestuur gaat zich buigen over een oplossing, we zouden het erg jammer vinden als mensen om financiële redenen zouden stoppen met tuinieren.
De bouwcommissie gaf aan dat er nog niet veel bijeenkomsten zijn geweest het afgelopen jaar. Voor nu lijkt het erop dat er voor €17.000 een kantine gebouwd zou kunnen worden van 30 m2. Dat is ongeveer de helft van de oppervlakte van de huidige kantine. Eventuele funderingskosten zijn hier niet in meegerekend. We roepen eenieder op om zich aan te sluiten bij de volgende bijeenkomst van de bouwcommissie. Datum nog niet bekend.
Verder is er besproken of er een nieuwe hakselaar moet worden aangeschaft en hoe we zorgen dat nieuwe leden zich actief inzetten voor de vereniging.
Dit waren enkele hoofdpunten uit de vergadering, een volledig verslag volgt later via de mail.
Gefeliciteerd
David Smit en zijn vrouw Sofie zijn voor de tweede keer ouders geworden. De baby heet Bram, hun zoon Boris is nu grote broer. We hopen dat de kleine jongens zullen opgroeien met hun handjes in de aarde en met liefde voor de natuur.
Belang inheemse planten
In de jaarvergadering kwam het al even aan bod: het belang van inheemse bloemen en planten in onze tuinen. Hiermee worden bedoeld: wilde planten, die zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien.
Waarom zijn die dan zo belangrijk?
Als planten langere tijd in een bepaald klimaat groeien, passen ze zich aan. Ze gaan daardoor minder snel dood in de tuin en hebben minder verzorging nodig. In de loop van de tijd hebben deze planten zich aangepast op de dieren in hun omgeving, en andersom. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die maar op één specifieke bloem vliegen. De afgelopen jaren horen we regelmatig in het nieuws dat het slecht gaat met de insecten in Nederland. Door inheemse planten in je tuin help je deze dieren aan voedsel en mogelijkheden tot voortplanting.
De Grote Klokjesbij is afhankelijk van klokjesbloemen (Campanula) en is steeds zeldzamer geworden in Nederland. Naast het parkeerterrein, rond het bijenhotel, kan je een voorbeeld zien van een tuin met inheemse beplanting. Er zijn altijd tuinleden die je willen helpen aan zaden en stekjes van dit soort planten, vraag het bijvoorbeeld in de Whatsapp groep van ATV Essesteijn.
Vacatures
Ee zijn op zoek naar een nieuwe penningmeester. Wees niet bang om in het diepe gegooid te worden, Astrid is bereid om een nieuwe penningmeester in te werken en ook dhr. Ng gaf aan dat hij net als afgelopen jaar, op lastige momenten bij kan springen. Financiële taken kunnen uitbesteed worden aan een boekhouder, maar behalve dat dat flink wat geld kost, is het voor een vereniging gewoon verplicht om een penningmeester te hebben in het bestuur.
Sporen
Tijdens de ledenvergadering werd genoemd dat tuinleden zich wel eens ergeren aan sporen van honden en kinderen. Hierbij kunt u denken aan lege waterballonnetjes, rondslingerend speelgoed en drollen (van honden). Neemt u uw hond of kind mee naar de tuin, wees er dan alert op dat andere tuinleden hier (achteraf) geen hinder van ondervinden!
Wist u dat…
- tomaten niet meerdere jaren op dezelfde plek mogen worden geteeld?
- ze ook niet mogen staan op de plaats waar eerder aardappelen stonden, omdat ze namelijk allebei tot de Nachtschadefamilie behoren?
- veel éénjarige groenten en fruit wisselteelt nodig hebben?
- als je dit niet doet, de grond uit evenwicht raakt waardoor er meer
risico is op ziekten en plagen, zoals Phytophtora? - deze schimmel jaren in de grond kan blijven zitten?
- Phythophtora zich kan verspreiden via sporen door de lucht en daarmee ook aardappelen en tomaten van andere tuinen aan kan tasten?
- het een goed idee kan zijn om potten te gebruiken in de kas, en deze potgrond na afloop ergens in een border in de tuin te legen? Tomatenplant die aangetast is door de schimmel Phytophtora.
We gaan weer terug naar de oude afspraken:
- het hek mag overdag open staan en gaat in de zomermaanden uiterlijk om 20.00u dicht.
- In de kantine moeten de ramen gesloten worden en de deur op slot.
- Zijn er weinig mensen, of denk je dat je de enige bent op het complex, sluit dan de boel eerder af. Liever wat te vroeg, dan te laat.